fbpx

Εκπομπή Ζωή.grΣτις 07/07/2011 η Τριανταφυλλιά Φρυγανιώτη, δημιουργός της Cumaea έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και την εκπομπή "Ζωή.gr". Παρακάτω τα κυριότερα αποσπάσματα (με κάποιες αλλαγές που ευνοούν τον γραπτό λόγο) από την συνέντευξη:

Ζωή.gr: Δημιουργός eshop με χειροποίητα καλλυντικά, η Φιλίτσα Φρυγανιώτη κοντά μας! Πως ξεκίνησαν όλα, πώς πάτε; Πόσο καιρό έχετε την επιχείρηση;
Φιλίτσα Φρυγανιώτη: Καλησπέρα σας! Είναι δύο χρόνια περίπου η επιχείρηση, με την έναρξη της κρίσης. Αποφάσισα να φύγω από την Αθήνα και να γυρίσω στον τόπο καταγωγής μου, στο πολύ μικρό χωριό Κοίλι, της Εύβοιας, κοντά στην Κύμη. Είχα δουλέψει την σκέψη πολύ καιρό στο μυαλό μου, από τον καιρό που αποφάσισα να σπουδάσω αισθητική. Δούλεψα χρόνια στο εμπόριο καλλυντικών.

Z: Πώς σου ήρθε η ιδέα; Επέστρεψες στον τόπο καταγωγής, ήξερες και μερικά πράγματα για τα καλλυντικά από την εμπειρία σου στην δουλειά και ξεκίνησες την επιχείρισή σου. Τι έφτιαξες πρώτο;
Φ: Όλα αυτά τα χρόνια στην δουλειά, έβλεπα πως ο κόσμος είχε κουραστεί από όλα αυτά τα χημικά και τα έντονα χρώματα και αρώματα. Επίσης, πολλές αλλεργίες είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω φυσικά καλλυντικά με αγνά υλικά! Γύρισα λοιπόν στον τόπο μου και ξεκίνησα από κάποιες συνταγές της γιαγιάς μου για σαπούνια πλυσίματος και μια κηραλοιφή για το κάψιμο με ζαμπούκο που έφτιαχνε παλιά. Ο ζαμπούκος είναι ένα βότανο αυτοφοιές, που βγαίνει στα βουνά της Εύβοιας.
Ζ: Τα βουνά της Εύβοιας έχουν πολλά βότανα από ότι ξέρουμε. Είναι από τα πιο πλούσια στην Ελλάδα.
Φ: Ακριβώς! Από τα βουνά αυτά συλλέγουμε κι εμείς τα βότανα που χρησιμοποιούμε, εντελώς απάτητα μέρη, αγνά. Στην αρχή ξεκίνησα να φτιάχνω σαπούνι.
Ζ: Φτιάχνατε πράσινο σαπούνι ή κάτι άλλο;
Φ: Όχι, το σαπούνι μας είναι λευκό. Το πράσινο σαπούνι βγαίνει από πυρηνέλαιο. Εμείς χρησιμοποιούμε παρθένο ελαιόλαδο. Τα σαπούνια μας είναι πολύ υδατικά, περιποιείται το δέρμα, δεν αφυδατώνει καθόλου. Το σαπούνι της γιαγιάς ήταν λίγο σκληρό και έκανε μόνο για πλύσιμο. Πατώντας πάνω στην συνταγή αυτή καθώς και στην συνταγή της κηραλοιφής για το κάψιμο, το εξέλιξα κι έφτιαξα πολύ περισσότερα πράγματα.
Ζ: Οι κηραλοιφές βοηθούν στην ανάπλαση του προσώπου; Αναπλάθουν το καμμένο δέρμα;
Φ: Οι κηραλοιφές βοηθούν στην ενυδάτωση του σώματος και βοηθούν στο να πάρει κανείς την φλόγωση από το δέρμα και στην ανάπλαση του.
Ζ: Την κηραλοιφή αυτή την χρησιμοποιείς και σε κρέμες;
Φ: Εκτός από το ότι η κηραλοιφή αυτή είναι αναπλαστική (έχω φτιάξει πολλά είδη κηραλοιφών με πολλά άλλα βότανα), είναι και λευκαντική για το δέρμα. Ο ζαμπούκος έχει αυτή την ιδιότητα. Βοηθά στο να απομακρυνθούν οι κηλίδες του δέρματος που βγαίνουν για διάφορους λόγους.
Ζ: Φιλίτσα, που μπορεί κάποιος να βρει τα προϊόντα σου;
Φ: Μπορείτε να μας βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.cumaea.gr.
Ζ: Σημαίνει κάτι το όνομα Cumaea;
Φ:  Υπήρχε μια αρχαία αποικία της Κύμης στην Σικελία που ονομαχόταν Cuma. Cumaea είναι η λατινική ονομασία της γυναίκας που έχει καταγωγή από την Κύμη.
Ζ: Οι τιμές σας πώς είναι;
Φ: Θεωρώ πως οι τιμές είναι αρκετά προσιτές συγκριτικά με ό,τι κυκλοφορεί στην αγορά. Για παράδειγμα, οι κηραλοιφές κοστίζουν 9€ (τα 50ml).
Ζ: Μια χαρά! Και έχει και πολύ μεγάλη διάρκεια!
Φ: Και είναι πολύ περιεκτική σε υλικά και σε ικανοποιητική ποσότητα. Ένα μικρό βαζάκι μπορεί κάποιος να το κρατήσει για πολύ καιρό.
Ζ: Εφόσον μιλάμε για χειροποίητα καλλυντικά, φαντάζομαι πως θα έχει και ημερομηνία λήξεως;
Φ: Φυσικά. Επειδή δεν έχουν parabens, συντηρητικά και χημικά μέσα (τα μόνα συντηρητικά που περιέχουν είναι έλαια από βιταμίνη Ε ή Α, ανάλογα με το προϊόν και κάποιες αλκοόλες). Είναι όμως όλα φυσικά. Οι κρέμες μας θέλουν ψυγείο και χαμηλή θερμοκρασία και οι κηραλοιφές θέλουν χαμηλή θερμοκρασία επίσης.
Ζ: Μπορείς λίγο να μας περιγράψεις το εργαστήριο; Εγώ αυτό θα ήθελα να δώ!
Φ: Είναι ένας χώρος γύρω στα 30 τετραγωνικά, ένα μικρό αλλά πολύ ωραίο εργαστήριο, γεμάτο με ραφάκια που έχουν μυρωδιές, βαζάκια, λαδάκια, βότανα, αιθέρια έλαια κτλ.
Ζ: Που την φτιάχνεις την κηραλοιφή; Ανακατεύεις σε κάποιο τσουκάλι; 🙂
Φ: Η κηραλοιφή φτιάχνεται σε ένα ανωξείδωτο αποστηρωμένο κατσαρολάκι! Πραγματικά είναι σαν τσουκάλι που το ανακατεύω!
Ζ: Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ!
Φ: Κι εγώ σας ευχαριστώ! Καλό σας απόγευμα!

* Η φωτογραφία προέρχεται από την σελίδα της εκπομπής, στο www.skai.gr, όπως και τα δικαιώματα της συνέντευξης από την οποία παραθέτουμε αποσπάσματα.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ:

[flowplayer src=http://www.cumaea.gr/files/sky_07072011.mp3]

 

Μοιράσου το