fbpx

Άρθρο για την Cumaea στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ Η εφημερίδα "Κέρδος" της Κυριακής 16-01-2011 αφιέρωσε μια ολόκληρη σελίδα στην Cumaea, με τίτλο "Το σαπούνι της γιαγιάς η Cumaea το στέλνει στη Γερμανία", αναλύοντας την έως τώρα πορεία της. Πατώντας στην εικόνα δεξιά, μπορείτε να δείτε το απόκομμα από την εφημερίδα και να το κατεβάσετε.

Παρακάτω η συνέντευξη:

ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Το σαπούνι της γιαγιάς η Cumaea το στέλνει στη Γερμανία

Όταν η αγάπη για τη φύση και τη βοτανολογία συναντούν το ενδιαφέρον για τον τόπο, ενώ παράλληλα και η ανάγκη για ανεξαρτησία γίνεται μεγάλη και κυριαρχεί, τότε αυτό και μόνο, είναι ίσως αρκετό, να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μιας νέας και φρέσκιας ελληνικής επιχείρησης. Και εάν πιστεύετε ότι η ύφεση που βιώνουμε εδώ και μήνες, θα ήταν ανασταλτικός παράγοντας, η περίπτωση της Cumaea, ξαφνιάζει ευχάριστα και θετικά, αποδεικνύοντας ότι οι κρίσεις πολλές φορές, κρύβουν ευκαιρίες.

Η περίπτωση της κυρίας Τριανταφυλλιάς Φρυγανιώτη αποδεικνύει περίτρανα, ότι η θέληση και το πραγματικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία κάτι απόλυτα δικού μας, αποτελούν δύο πολύ βασικά κίνητρα στη ζωή, τα οποία μπορούν να μας κινητοποιήσουν, ακόμη και μεσούσης μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Η Cumaea, είναι μια μικρή ατομική επιχείρηση, μια οικοτεχνία για την ακρίβεια, που βρίσκεται στο χωριό Κοίλι, στον δήμο Κονιστρών κοντά στην Κύμη Ευβοίας. Κατασκευάζει φυσικά, παραδοσιακά σαπούνια από καθαρό ελαιόλαδο και εμπλουτισμένα με ένα πλήθος ιαματικών βοτάνων που φύονται στην περιοχή. Ακόμη παρασκευάζει κηραλοιφές, εκχυλίσματα από βότανα, υγρά σαπούνια χεριών και σαπούνια για ξύρισμα. Η επιχειρηματίας ξεκίνησε μόλις πριν δύο χρόνια, με μικρό μετοχικό κεφάλαιο, ενώ εξάγει ήδη στη Γερμανία – μία χώρα όπου οι καταναλωτές προτιμούν ιδιαίτερα τα φυσικά προϊόντα – ενώ γίνονται συζητήσεις με αντιπροσώπους σε Ρωσία και Αγγλία. Το πλέον δε αξιοσημείωτο είναι ότι η κυρία Φρυγανιώτη υποστηρίζει τη μικρή αυτή επιχείρηση σε συνεργασία μόνο με τον σύζυγό της.

Να σημειωθεί επίσης, ότι η οικοτεχνία δημιουργήθηκε με 20.000 ευρώ, ενώ η κυρία Φρυγανιώτη έλαβε και μια επιδότηση από τον ΟΑΕΔ 15.000 ευρώ.

Η κυρία Τριανταφυλλιά Φρυγανιώτη ήθελε πάντα να ζήσει στην επαρχία και έτσι όταν μεγάλωσαν τα παιδιά, βρήκε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, να μετακομίσει από τη Χαλκίδα – όπου εργάστηκε επί 20 χρόνια ως αισθητικός – στο χωριό Κοίλι κοντά στην Κύμη. Στην περιοχή της Κύμης όπως εξηγεί, υπάρχουν πολλά βότανα, βάλσαμο, θυμάρι, αχιλλέα τα οποία αξίζει να αξιοποιήσουμε.

Με τις γνώσεις λοιπόν της αισθητικής και της βοτανολογίας, αλλά και με τη βοήθεια των γιαγιάδων ξεκίνησε. Τα πρώτα βήματα έγιναν, σημειώνει, "έχοντας στη μνήμη τις πολύτιμες και αναλλοίωτες αναμνήσεις από τη γιαγιά μας για τα γιατροσόφια της και την αλάνθαστη μαγική συνταγή για το σαπούνι του σπιτιού. Με βάση αυτή τη συνταγή μελετήσαμε βιβλία, ανατρέξαμε στο Διαδίκτυο, παρακολουθήσαμε σεμινάρια και πειραματιστήκαμε στην παραγωγή σαπουνιού κάνοντας πολλές δοκιμές. Το βασικό μας κίνητρο ήταν το πλήθος από δερματικές παθήσεις, αλλεργίες και αναφυλαξίες που βλέπουμε γύρω μας.".

ΕΞΑΓΩΓΗ

Παρά το ότι τα νούμερα είναι ακόμη μικρά, αναφέρει στη συνέχεια, εν τούτοις η προσπάθεια έχει αποδώσει καρπούς, καθώς η εταιρεία βγάζει τα έξοδά της και ήδη γίνονται εξαγωγές στη Γερμανία. Στη Γερμανία, η Cumaea συνεργάζεται με την Omega Foods – οι οποίοι διανέμουν βιολογικά προϊόντα, λάδια κλπ, ενώ αυτό που μας ζητούν επιτακτικά, είναι να πιστοποιηθούμε προκειμένου τα προϊόντα να γίνουν και βιολογικά. Τι ζητούν περισσότερο οι Γερμανοί καταναλωτές, ρωτώ τη συνομιλήτριά μας; Στη Γερμανία, ζητούν πολύ βούτυρο κακάο, κηραλοιφές, σαπούνια και σαμπουάν, επισημαίνει.

Τα προϊόντα έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ξενοδοχεία στη χώρας μας – προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί – και σε σημεία πώλησης στο Μονόδρι στην Εύβοια, στην Αμοργό, στον ξενών Πυθάρια στο Πήλιο και το Περιστέρι, αλλά η προωθητική και εμπορική πολιτική της εταιρείας γίνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει παρουσία και σε εκθέσεις. Το διάστημα αυτό, μάλιστα, ετοιμάζεται για τη συμμετοχή της σε έκθεση στην Αθήνα που θα ανοίξει τις πύλες της στις 31 Μαρτίου 2011.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

"Η προσπάθειά μας", αναφέρει η κυρία Φρυγανιώτη, "πηγάζει από την αγάπη μας για τη φύση και για όλα τα καλά που έχει να μας προσφέρει αλλά και από τη νοσταλγία μας για πράγματα αγνά. Καθώς ζούμε σε εποχές με γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς, έχουμε συχνά λησμονήσει πολλά από τα στοιχεία του παρελθόντος και των παραδόσεών μας, που όμως έκαναν τη ζωή περισσότερο ποιοτική. Δεν είναι πολύ μακριά οι εποχές που οι γιαγιάδες μας έψηναν κάθε Κυριακή στον ξυλόφουρνο το ψωμί της εβδομάδας κι έφτιαχναν μόνες τους το σαπούνι που χρησιμοποιούσε όλο τον χρόνο η οικογένεια. Είμαστε εδώ για να θυμίζουμε ότι οι παραδόσεις δεν χάνονται έτσι εύκολα, ειδικά όταν έχουν κάτι να προσφέρουν κι όταν υπάρχουν άνθρωποι αντάξιοί τους να τις διατηρήσουν. Αλλά και για να δηλώσουμε ότι κυρίως σήμερα η ανάγκη για πράγματα απλά και αγνά είναι μεγαλύτερη από ποτέ".

ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Η "ψυχρή" μέθοδος σαπωνοποίησης που εφαρμόζουμε, συνεχίζει, είναι απολύτως φυσική και δεν απαιτεί την επέμβαση μηχανημάτων για κανένα σκοπό, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, το βράσιμο κλπ, που θα αλλοίωνε τα πολύτιμα συστατικά του λαδιού και των βοτάνων.

Η δημιουργός της Cumaea, αναφέρει αναλυτικά για τα προϊόντα της:

  • Τα σαπούνια μας παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο της περιοχής μας, εμπλουτισμένο με βότανα.Η παρασκευή των σαπουνιών γίνεται με την ψυχρή μέθοδο, χωρίς να βράζει το λάδι και έτσι δεν καταστρέφονται τα πολύτιμα συστατικά του. Περιέχουν όλη τη γλυκερίνη που δημιουργείται κατά τη διαδικασία της σαπωνοποίησης, τη στιγμή που στα βιομηχανικά σαπούνια η γλυκερίνη αφαιρείται για να χρησιμοποιηθεί στα καλλυντικά.
  • Χάρη στα βότανα που περιέχουν, τα σαπούνια καταπραΰνουν τους ερεθισμούς του δέρματος, ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού, δρουν εναντίον μολύνσεων και δίνουν μια υπέροχη, φυσική αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας. Ακόμη τονώνουν και ηρεμούν το δέρμα από τις φλογώσεις, το μαλακώνουν και το επαναφέρουν στη φυσική του κατάσταση.
  • Το μπάνιο με σαπούνια που περιέχουν θεραπευτικά βότανα είναι αποτελεσματικό διότι τα εκχυλίσματα και τα ιαματικά συστατικά τους έχουν άμεση επαφή με το δέρμα και το πονεμένο μέλος. Φυσικά, δεν πρέπει να περιμένουμε να δράσουν αμέσως ή να θεραπεύσουν σοβαρές ασθένειες. Χρειάζεται επιμονή και επανάληψη για εβδομάδες ή και μήνες για να επανέλθει η φυσική ισορροπία του δέρματος.
  • Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά και δεν έχει υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία. Είναι αγνό, φυσικό και καθαρό, σαν αυτό που θέλουμε να βάζουμε και στο φαγητό μας.
  • Τα βότανά μας τα μαζεύουμε με το χέρι ένα-ένα από τους φυσικούς τόπους όπου φύονται και πολλά από αυτά τα καλλιεργούμε και οι ίδιοι.
  • Όλη η γλυκερίνη της σαπωνοποίησης παραμένει μέσα στο τελικό προϊόν.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΚΡΙΣΗ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Βρισκόμαστε όμως μεσούσης μιας οικονομικής κρίσης, πώς αντιλαμβάνεται το μάζεμα αυτό μία νεοσύστατη εταιρεία;

"Η κρίση κάνει τον κόσμο επιφυλακτικό», υπογραμμίζει η κυρία Φρυγανιώτη, «καθώς αφενός μεν τα προϊόντα μας είναι λίγο ακριβότερα και αφετέρου είναι συγκρατημένος στις αγορές του, αλλά εμπιστεύομαι το προϊόν μου, καθώς ξέρω ότι πρόκειται για πραγματικά παραδοσιακό βιολογικό προϊόν. Ήδη, είμαστε και σε διαδικασία να πιστοποιηθούν τα προϊόντα μας, καθώς οι ξένοι αγοραστές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτά τα θέματα. Απλώς, είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί. Πάντως, με ικανοποίηση αναφέρω ότι όσοι έχουν αγοράσει προϊόντα μας επανέρχονται για να αγοράσουν είτε τα ίδια είτε και άλλα προϊόντα μας".

Η Cumaea, επίσης, αξιοποιεί και τις δυνατότητες του Διαδικτύου, καθώς ο ενδιαφερόμενος πελάτης, μπορεί να παραγγείλει ηλεκτρονικά τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν.

Άρθρο από την Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου
Εφημερίδα Κέρδος, 16-01-2011

Διαβάστε το άρθρο όπως παρουσιάστηκε στην online έκδοση της εφημερίδας Κέρδος.

Μοιράσου το